Als je de natuur begrijp ga je stappen maken qua weerbaarheid

Na zes jaar pionieren durft Wilco Hofman van LS Santini (voorheen kwekerij de Landscheiding) steeds meer te vertrouwen op de natuur. Jaren waarin hij essentiële kennis opdeed van plantfysiologische processen, bodemchemie en bodembiologie, waarmee hij niet was opgevoed. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is nu tot een minimum beperkt.

Deze man presteert echt het onmogelijke, echt gaaf!

Lees het hele artikel op Onder Glas >>

Niet alleen de planten, maar ook het bodemleven voeden

In Vakblad onder Glas van november 2022 verscheen het artikel

‘Niet alleen de planten, maar ook het bodemleven voeden’.
Insectenmeststof levert chitine en essentiële nutriënten

In dit artikel het verhaal van René Leek, mede-eigenaar van H.M. Tesselaar in Heerhugowaard (10 ha alstroemeria onder glas). Ruim acht jaar geleden besefte hij dat dat hij de bodem als een soort substraat had gebruikt en dat de natuur uit balans raakte en teeltproblemen toenamen. Planten werden kwetsbaarder en plaaginsecten kregen de overhand. Hij zette de stap naar een meer natuurlijke bemesting en met goed resultaat.

Het artikel lees je hier >>

Weerbaar telen maakt de inzet van chemie overbodig

Op de website van Nieuwe Oogst vind je een interview met aardbeienteler Jack Loonen, over hoe hij de overgang heeft gemaakt naar weerbaar telen en de voordelen die dat oplevert.

Lees artikel ‘Weerbaar telen maakt de inzet van chemie overbodig’ hier >>

De oorzaak van een plaag aanpakken in plaats van bestrijden

Enkele jaren geleden kwam ik in contact met Wilko Hofman, van kwekerij De Landscheiding/LS Santini. In vakblad De Bloemisterij vertelt hij over zijn ervaring en hoe hij het tripsprobleem onder controle kreeg:

2021 vakblad bloemisterij

Overmatige wortelgroei overwonnen met weerbaar gewas

Ondanks tal van maatregelen bleven ‘crazy roots’ zijn gewas en teeltresultaat parten spelen. Na een gesprek met een ecologisch teeltadviseur gooide tomatenteler Arjo van der Wel het roer om. Sinds 2016 investeert hij in een weerbaar gewas met gezonde wortels, dat zichzelf goed kan verweren tegen stresssituaties, ziekten en plagen. “Ik krijg meer en hoef er minder voor te doen. Niet eerder had ik zo’n mooi gewas.”

Lees het volledige artikel op Onder Glas >>